8e Poëzie Zaterdag yn Drachten

Zaterdag 14 januari om 20:00u is er weer Poëzie Zaterdag. Dit is het poëzie-evenement van Drachten. Tal van diverse dichters, singer-songwriters en andere taalartiesten vertonen hier hun kunsten.
Na het grote succes van de voorgaande edities staan er weer vele woordkunstenaars te trappelen om hun kunsten aan u te tonen op deze 8e editie. Bekende koppen als Marije de Lange, Wieger Oepke en organisator, M.C. en dichter Erik de Boer is er natuurlijk ook. Nieuwe namen als Julian Harmens uit Amsterdam en ook stamgast Klaas Braaksma zal voordragen. Wie weet zijn er ook weer spontane sprekers. Het zal weer een poëtische bonte boel worden. En als dat nog niet genoeg is kunt u ook de bundels van de artiesten aanschaffen en is de entree gratis!
Dit alles in Café Marktzicht te Drachten.
De volgende Poëzie Zaterdagen zijn 25 februari en 25 maart. Er volgen vast meer!
Info en opgeven als artiest: www.erikdeboerart.com/poezie-zaterdag

Julian Harmens is een schrijver en ‘spoken word autist’ afkomstig uit Amsterdam. Hij is 22 jaar en heeft inmiddels twee dichtbundels uitgebracht. Toen hij drie jaar oud was kregen zijn ouders te horen dat hij nooit zou gaan praten. Nu hij dat ongelijk heeft bewezen acht hij niets meer onmogelijk. Hij debuteerde op 16-jarige leeftijd op het podium bij het evenement ‘kantoorpoëzie’ in Groningen, en treedt sindsdien met regelmaat op. Ook doet hij vaak mee aan Poetry Slams, waar hij in de Schiedamse al liet zien het in zich te hebben de finale te bereiken.

Marije de Lange werd altijd al geïntrigeerd door menselijke verhoudingen én door taal. Als kind verslaafd aan songteksten en deze uitschrijven. Talloze woorden tuimelden over elkaar en bleven in haar brein ronddwalen, maar ze kon er nog lastig gevoel aan koppelen. Marije was destijds tomeloos timide. Geleidelijk linkte zij de beklijfde prachtwoorden aan levenservaring en zo ontstonden haar verhalen. Vandaag omschrijft Marije zichzelf als Leeuwin met drie welpjes, dol op de Blues en liever vallend dan stilstaand. Met onbeheersbare drang naar het geschreven woord. Als debutante praktiseert Marije haar credo ‘Een mens vreest het minst door het lijden dat hij ervaart’.

Wieger Oepke is een globetrotter die bij Zwolle al heimwee krijgt. Een strompelschilder en een plaatjesmaker. Een koeienkontenkijker en een r.c. coureur, tabakteler, geitenhouder in ruste en iemand die de vriendschap zoekt. Handen en voeten geven aan een vervaagd begrip. Eelt krijgen op zijn ziel en zichzelf eens worden en dan met veel veren in de kont de illusie hebben dat hij iemand is. Ervaar zijn wereld in zijn eerste dichtbundel Tarfûgel 19.

Erik de Boer zijn voordrachten zijn dadaïstisch absurdistisch te noemen. Zijn gedichten zijn soms al begonnen voor men het door heeft en zitten vol woord-, taal- en klankspelingen. Met zijn prikkelende performance en ontregelende teksten zet hij de toeschouwer op het verkeerde been en aan het nadenken. Van zijn tweede dichtbundel ‘Een Waging Pogen’ heeft hij de gelijknamige voorstelling gemaakt, die in première ging op het Amsterdam Fringe Festival.

‘Zijne Merendeels Meesterlijke Majesteit’ Hindirk Hannema (ZMMMHH), ook wel afgekort tot Hindirk, heeft berekend dat je met humor, variabelen en legitieme redenen de hele wereld en alles niet van deze wereld kunt veroveren. Uit bescheidenheid zegt Hindirk nooit dat hij een patriciër is. Het archetypische gedicht over de leeuw maken wordt zijn levenswerk. Zijn missie is het geluk wat hij ervaart met het creëren van poëzie, te delen met het volk. Alles wat Hindirk zegt, is gebaseerd op waargebeurde gedachten. Toepassing van zijn woorden kunnen leiden tot onbillijkheden van overwegende aard.

 

Noot voor de redactie

Poëzie Zaterdag
14 januari om 20:00u

Locatie: Café Marktzicht, Oudeweg 14, 9203 AG Drachten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *